СтароверовкА=StaroverovkA Пятница
29.03.2024
10:39
Приветствую Вас Гость | RSS Главная | Орловский ландмилицейский полк - Страница 2 - Форум | Регистрация | Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 2 из 2
  • «
  • 1
  • 2
Форум » Исторические справки » История » Орловский ландмилицейский полк (История, форма, вооружение, флаг и численность)
Орловский ландмилицейский полк
hgvДата: Суббота, 17.09.2011, 14:13 | Сообщение # 16
Лейтенант
Группа: Проверенные
Сообщений: 70
Награды: 0
Репутация: 1
Статус: Offline
В работе Василия Пирко - "Оборонни споруди в межериччи Днипра и Сиверського Донця", указано, что было предписано конные полки формировать в 1020 человек, а пешие в 1248.
Цитата из книги.
"Про стан заселення відведеної під поселення ландміліційних полків території дають уяву складена в 1736 р. "Карта Української лінії від Дніпра до Сіверського Дінця" і "Екстракт про землю Української лінії" (1765 р.).
Згідно з цими джерелами на території Орловського і Белівського полків не було ніяких поселень."

Время заселения линии.
"Оскільки в 1734 р. Військова колегія направила де Бреньї розпорядження, про поселення через кожних три кінних полки одного пішого, при цьому зазначалося, що їх слід селити по ротах і по капральствах [34, с. 78], то можна вважати, що саме з 1734 р. почалося поселення на лінії полків. Селилися полки з великим невдоволенням, що викликало тривогу в урядових колах."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Манштейн, що відвідав у 1736 р. лінію, залишив про неї і про ландміліційні полки такі нотатки: "Петр Великий первоначально подал такую мысль удержания татар от чинимых ими набегов. По его кончине важное дело сие оставалось без дальнейшего следствия по 1731 г., в котором начали производить работу и линия проведена была к окончанию в 1732 г., но сами крепости не прежде 1733 г. заложены... Корпусу милиции, из 20 тыс. драгун состоящему, представлено охоронять і защищать
эти линии. Сии люди поселены в крепостцах и на деревнях, нарочно для них выстроенных. В мирное время выдается им жалование в 1/3 солдат напольных полков, но зато им розданы земли, которые им разрешено возделывать. Милиция сия набирается из двухсот тысяч семейств тех бедных мелкопоместных дворян в России, которые называются однодворцы... Сию милицию составляющие 200000 семейств обязаны посылать от себя ежегодно к линии некоторое число работников для
подмоги милиции в обрабатывании их земли... Скажу..., что это превосходное войско в Росии... По опыту дознано, что 2 тыс. татар никогда не отважаться напасть на редут, который охраняется 50 русскими солдатами" [42, с. 205-206].
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Однако не все гладко было с заселением линии, так как:
Навіть до 1752 р., після 20 років від початку зведення лінії, слободи однодвірців були лише при шести (Тамбовському, Слобідському, Єфремівському, Орловському, Белівському і Козловському) з дев'яти полків. При Ряжському полку було поселено незначну кількість однодвірців, а при Лівенському і Борисоглібському - їх зовсім не було.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Немного вернемся , но есть интересные подробности.
У 1764 р. була проведена реорганізація ландміліційної служби. Із кінних рот, поселених полків був створений один драгунський ландміліційний полк, названий Борисоглібським. Сформований він був по штату драгунських полків. Його штаб-квартира розташовувалася в Харкові. У фортецях на лінії були зосереджені його 4 ескадрони. Їхня роль полягала в підкріпленні роз'їздів. Як з оселених, так і неоселених ландміліційних українських полків було сформовано 10 піхотних полків
(Старооскольський із штаб-квартирою в Охтирці, Белівський - в Гадячі, Єлецький - у Кременчузі, Тамбовський - у Бєлгороді, Орловський - у Сумах, Брянський - у Валуйках, Курський - у Ізюмі, Козловський - в Обояні, Ряжський - у Лубнах, Севський - у Переволочній. З цих полків три щорічно в січні призначалися на лінію, а один - для варти в Києві. Утримувалися новосформовані полки, як і раніше, за рахунок сум, що збиралися з однодвірців, які ті платили, як і всі державні селяни, тобто, понад семигривенний подушний збір по 1 крб. на рік, починаючи з 1 січня 1764 р. Щоб солдати сумлінно ставилися до служби, після 15-річного терміну їх пропонувалося відпускати додому до хліборобства, а тим, хто піддавався покаранням служба продовжувалася на один рік.

"Украинская линия построенная с поселением девяти полков" (приблизно 1739 р. за книгою Г. Заїки).
Прикрепления: 7339164.gif (62.4 Kb)


Сообщение отредактировал hgv - Суббота, 17.09.2011, 14:19
 
Форум » Исторические справки » История » Орловский ландмилицейский полк (История, форма, вооружение, флаг и численность)
  • Страница 2 из 2
  • «
  • 1
  • 2
Поиск:


© 2007 - 2024 "Staroverovka"